Körkort för båt

Utrustning och klädsel för segelturen

När du ska bege dig ut på en segeltur, speciellt med barn, är det viktigt att du tar med dig rätt utrustning och klädsel. Men det är inte alltid lätt att veta vad du ska packa ner. Det finns flera tips på vad som är bra att ta med sig, men samtidigt måste du själv tänka efter vad du och barnen behöver för att klara av hela resan.

Detta kan vara bra att ha med sig

Flytväst – en flytväst är ett måste när du ska bege dig ut på vattnet, speciellt om du har barn med dig. Den måste både sitta bra på kroppen och vara i ett väldigt bra skick. Om du ska segla kan det vara bra att investera i en bra seglarväst; de har inte någon krage. Räddningsvästar hindrar nämligen förmågan att ta sig upp i båten igen, främst om ett barn skulle trilla i vattnet.

Regn-/Seglarställ – även om det är fint väder kan det dyka upp regn när du minst anar det. Därför är det bra om du packar med dig ett par olika jackor för barn. En av dessa bör vara en regnjacka. Det händer även att det kommer vatten in i båten, och då kan det vara skönt med regnkläder som förhindrar att du och barnen blir blöta.

Varmare kläder – när du packar ner kläderna och speciellt kläder för barnen är det viktigt att du packar ner varmare jackor för barn eftersom det kan bli småkallt ute på vattnet. En fleecejacka är ett bra alternativ eftersom kan du ha den under regnjackan.

Bra skor – det är rekommenderat att du inte beger dig ut på båten barfota, speciellt inte en segelbåt. Stövlar, vattentåliga sandaler eller gympaskor som klarar av lite väta är de bästa alternativen.

Badkläder och handduk – en handduk och badkläder är alltid bra att ta med sig när du befinner dig vid vattnet. Ni kanske stannar vid en fin strand och passar på att ta ett dopp.

Skydd mot solen – saker som skyddar dig mot solen kan vara solglasögon, solskyddsfaktor och någon typ av huvudbonad.

Vattenflaska och matsäck – när du åker på båtutflykt är det viktigt att du tar med dig vatten, och möjligtvis en matsäck. Om det är väldigt varmt ute kommer du behöva vatten för att orka med allting. Resor innebär att du rör på dig en hel del, speciellt om du seglar, så mat och snacks som hjälper dig få lite energi är viktigt att du har med dig.