Körkort för båt

Förbered båten för vintern

När hösten närmar sig är det dags att börja tänka på hur och när du ska ta upp din båt. Detta kan kännas jobbigt men det är någonting som måste göras. Genom att lägga lite extra tid på att förbereda båten för upptag kommer det dessutom bli lättare vid sjösättningen till våren.

Om du har ägt båt under en längre tid känner du antagligen redan till hur allting går till. Är det din första båt kan det däremot kännas lite förvirrande. Du behöver först en båttrailer eller någon typ av släp som du kan transportera båten på. Om du inte har detta måste du hyra eller köpa en. Hos Blinto, vilket är en auktionssajt, kan det finnas bra släp att köpa. Men eftersom Blinto är en sida som säljer begagnade fordon och släp rekommenderas det att du är noga i ditt köp. Det är heller inte säkert att du hinner köpa den släpvagn du vill ha, andra personer kan nämligen också lägga bud på Blintos annonser.

När du tar upp båten – tänk på detta

Det första du ska göra när du lyft upp båten är att spola rent den, gärna med en högtryckstvätt. Därefter kan du börja tvätta båten med ett båtschampo. Det ska ofta blandas med färskvatten. Använd en borste eller svamp och skölj bort det med vatten. Tvätta även båtmotorn.

När du tvättat båten och motorn kan du fokusera mer på vattenlinjen. Ibland har båten även alger och havstulpaner som måste tas bort. Det finns speciella rengöringsmedel för detta. Dessa medel är ofta väldigt starka så använd alltid skyddsutrustning.

De flesta båtägare förstår att när de tar upp båten ska allting rengöras. Både skrovet, vattenlinjen och alla textiler. I alla fall om det gäller en större båt. Det finns olika medel att använda till alla områden. Anledningen till varför det är viktigt att rengöra allt beror på att det förhindrar eventuell rost och andra skador. Genom att skydda båten på ett bra sätt kommer det bli lättare när du till våren är redo att sjösätta båten igen.

Sjösätta båten igen

När våren har kommit och du är redo att bege dig ut på vattnet igen är det viktigt att du tar en noggrann titt på din båt. Det kan finnas skador som måste fixas även fast du har förvarat den på ett säkert ställe under vintern. Gå därför igenom båtens alla delar noga innan du transporterar den från garaget till vattnet.