Olika båtmodeller

Motorbåtar

Motorbåt är ett begrepp som går att använda till flera båttyper. Vissa beskriver roddbåtar som motorbåt eller stora lyxbåtar som är 150 meter lång som en motorbåt. Dock är det sällan de största båtarna som inkluderas i detta begrepp, speciellt här i Sverige. Det beror främst på att vi inte har särskilt många stora lyxbåtar här, de förekommer främst i andra länder.

Det finns dock även större motorbåtar här i Sverige. En av de vanligaste är Albin 25 vilket är modellen som satte försäljningsrekordet på 70-talet. Denna modell används fortfarande. Men den har uppdaterats en del sedan den först kom ut, dock är storleken på Albin 25 en av de populäraste.

Det gemensamma med alla motorbåtar är självklart att de drivs av en motor. Men när det pratas om en motorbåt här i Sverige menas främst en mindre båt med en motor som sitter längst bak. Skulle du resa till utlandet kan de dock ha andra namn för sina båtar.

Det var på 1800-talet som den allra första motorbåten sattes i vattnet. Den såg givetvis inte ut som båtarna idag, men de drevs med en motor vilket är varför den kallades för motorbåt.