Körkort för båt

Kustskepparintyg

Vill du köra en båt som är över 12 meter lång samt 4 meter bred är chansen stor att du behöver ett kustskepparintyg. Tidigare var definitionen av skepp ett fartyg med en storlek på över 12×4 meter. Detta har dock ändrats till ett fartyg på 24 meter eller mer. Men trots detta står utbildningskravet kvar för att du ska få framföra en båt som är över 12 meter.

För att du ska kunna ta kustskepparintyget måste du först skriva provet för kustskepparexamen, och för att detta ska vara möjligt måste du först ha den grundläggande utbildningen som ger dig förarintyget för båt. Detta visar att du lärt dig sjösäkerhetsgrunderna, olika lagar och regler som gäller när du är ute på vattnet samt navigation. Förarintyget är det första som gäller om du är nybörjare, det är grunden du behöver för att sedan kunna gå vidare med fler kurser.

Sambandet mellan förarintyget och kustskepparintyget

Ett förarintyg och ett kustskepparintyg är ofta någonting som följs åt eftersom det ger dig först det grundläggande du behöver för att sedan gå vidare och kunna framföra fartyg. Kustskepparutbildningen kommer även ge dig mer kunskap inom mörkernavigering, sjöfart, hanteringen av båtar utomlands, olika sjövägsregler och mer. Oavsett om du är nybörjare eller inte är det viktigt att du har ett förarintyg innan du går vidare med kustskepparintyget. Skulle du sakna grundutbildningen, och skulle vilja ta ett kustskepparintyg, kan det finnas möjlighet att genomgå båda kurser i följd. I vissa fall kan detta leda till att du får lite billigare pris. Även om du har båtkörkortet, eller förarintyget, kan det vara smart att gå båda kurser när du ska ta kustskepparintyget för att förnya dina kunskaper.

Praktisk träning?

Precis som för förarintyget för båtar kommer kustskepparintyget innehålla en blandning av praktiska och teoriövningar. Detta är ett bra sätt för att sedan hjälpa dig att applicera dina kunskaper i verkligheten. Beroende på var du väljer att gå kursen kan det även finnas möjlighet att gå en liten del av teoridelen av kursen online. Detta gäller främst alla teoretiska föreläsningar. Det här är dessutom främst för dig som endast vill förnya din kunskap. För själva provet måste du befinna dig på plats där en auktoriserad examinator övervakar och ser till att allting går som det ska, och att ingen försöker fuska.