Körkort för båt

Segelbåt eller katamaran?

Vad är det för skillnad mellan en segelbåt och en katamaran? Det finns en del skillnader, vilket kan ha betydelse för den som funderar över vilken båttyp som passar bäst. Vanligtvis beror valet på vilken av dessa båttyper som känns mest tilltalande. Den traditionella segelbåten är en båttyp som många vuxit upp med och älskar medan andra tycker att en katamaran erbjuder mer utrymme och känns mer stabil med sina två skrov.

Olika typer av segelbåtar

Termen segelbåt omfattar flera olika typer av båtar som man seglar med såsom slup, ketch, skuta, yawl och jolle. Men även bland de vanliga segelbåtarna existerar flera olika båttyper. Båtarna skiljer sig bland annat genom storleken, skrovets konfiguration samt antal master. Det finns olika kölar som kan variera ganska stort mellan segelbåtarna såsom grund köl, vingköl, fällköl eller vanlig fast köl. Vanligtvis skiljer segelbåtar sig åt beroende på på vilket sätt de kommer att användas, som exempelvis för racing eller cruising.

Frakt av segelbåt

Det är ingen större skillnad att frakta en stor segelbåt eller en katamaran. När du inte har möjlighet att segla båten dit den ska flyttas är bästa alternativet att anlita en professionell transportfirma som fraktar båten med lastbil. Även när du själv flyttar och bor i Göteborgsområdet är det smidigare att anlita Rent & Move, flyttfirma Göteborg, än att flytta själv. Det här är en flyttfirma i Göteborg som erbjuder professionella flyttjänster och kommer att hjälpa till med hela flytten. Det innebär att när du anlitar denna flyttfirma i Göteborg kommer du få kompetent och tidseffektiv hjälp med packning, lastning, lossning och uppackning. Allt bohag hanteras varsamt samt noggrant och om du behöver hjälp med flyttstädning erbjuder Rent & Move komplett städning med nöjd kund-garanti. Denna flyttfirma i Göteborg kommer även att hjälpa dig med ansökan om RUT-avdrag.

Katamaran

Skillnaderna mellan katamaraner och enskrovsbåtar är många. En katamaran har cirka 1,2 gånger större utrymme än motsvarande segelbåt. Det innebär att en katamaran på 40 fot har en interiör samt däckyta motsvarande en segelbåt på 50 fot. Katamaraner har vanligtvis stora cockpits som även fungerar som salong. Vissa katamaraner har utrustats med flybridge som ger ännu mer däckyta.

Interiören på en katamaran är mycket rymlig plus att kabinerna har generöst med utrymme, även om det är en något mindre båt. Skrovets fönster är öppningsbara och kommer att ge bättre ljus och luftinsläpp i hytterna. Kabinerna är vanligtvis mer skilda från varandra än på en segelbåt.

Segel och vinschar

Det kan vara tyngre att hissa storseglet på en katamaran som saknar elektriska vinschar, vilket innebär att det kan behövas två personer. För en seglare med mindre vana kan även de starka krafterna i storseglet kanske kännas övermäktigt. En katamaran seglar riktigt fint i halv- och medvind men har inte lika goda kryssningsegenskaper som en vanlig segelbåt. Det innebär att enskrovsbåten är ett bättre val för dig som föredrar den traditionella seglingsupplevelsen.