Körkort för båt

Skaffa ett förarbevis

Många personer blir lockade av båtlivet med sina naturupplevelser och frihet. För många är det en dröm att få köra sin egna båt en dag. Men vad krävs för att uppfylla den här drömmen egentligen? Det du behöver lära dig är regler, navigering och självklart sjösäkerhet. Men det är inte det enda, du måste även lära dig hur du hanterar båten rätt, lära dig de grundläggande termerna som ofta används i samband med båten, till exempel att ”akter” innebär längst fram på båten, och ”styrbord” som betyder höger, ”babord” för vänster och så vidare.

Behöver du körkort?

Du behöver inte ett körkort på samma sätt som när du ska köra bil. Men för att köra ett flertal av båtarna som finns rekommenderas det att du har ett förarbevis. Det skaffas genom att du går en kurs och gör ett prov. Kursen kan du göra hos båtskolor som finns i vissa områden runt om i Sverige. Denna kurs är dessutom ett bra sätt om du vill fräscha upp dina kunskaper, om du till exempel inte kört båt på några år men skulle vilja börja igen. Förarbeviset går att beskriva som ett typ av båtkörkort, det visar att du har alla baskunskaper som behövs för att klara av att följa sjöfartsreglerna och navigera inomskärs.

Varför behövs förarbevis?

Förarbeviset visar att du har de grundläggande kunskaper för att köra en fritidsbåt. Det kommer göra båtlivet lite säkrare. Ska du endast ut med roddbåten en sväng behöver du kanske inte något förarbevis. Men med lite större båtar är det väldigt viktigt att du går kursen. Kursen är inte särskilt lång och du får varva praktik med teori vilket ger dig bra kunskaper och får dig att känna dig lite säkrare.

Vad krävs för att ta förarbeviset?

Finns det några krav för dig som vill ta förarbeviset för båt? Det krävs inte att du har några förkunskaper för att gå den teoretiska samt praktiska kursen. När du är färdig med den så kallade genomgångskursen kan du välja ifall du vill skriva provet, eller om du vill utöka utbildningen med fler praktiska övningar. När du tagit förarbeviset kan du även välja ifall du vill utbilda dig för att få framföra ännu större fartyg.

Hur står får båten vara med förarbeviset?

Med ett vanligt förarbevis får du framföra en båt som är max 12 meter lång samt 4 meter bred. Flera fritidsbåtar är inom denna storlek vilket innebär att du kan klara dig rätt långt med ett vanligt förarbevis för båtar. Skulle du vara intresserad av att köra större båtar, över 24 meter lång, kommer dessa räknas som ett skepp, de kräver då att du ar ett kustskepparintyg. Om du tagit förarbeviset för båt kan du bygga vidare din utbildning med ytterligare en kurs för att ta kustskepparintyget.